Archiwum 09 stycznia 2018


sty 09 2018 Aronia czarnoowocowa i jej zastosowanie
Komentarze: 0

Aronia czarnoowocowa to pochodzący ze wschodnich rejonów Ameryki Północnej krzew, którego owoce wykorzystywane są w przemyśle spożywczym do produkcji soków, konfitur, galaretek, syropów czy dżemów. Nie każdy jednak wie, że roślina ta jest także popularnym surowcem zielarskim o działaniu leczniczym.


Owoce aronii czarnoowocowej zawierają składniki mineralne (m. in. żelazo, mangan, jod, miedź), kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki i pektyny, a także wiele witamin (C, B2, B6, E, PP).

Główne zastosowania owoców aronii czarnoowocowej to:


hamowanie rozrostu komórek nowotworowych, m.in. w przypadku raka jelita grubego

wzmacnianie i uelastycznianie naczyń krwionośnych

korzystne oddziaływanie na pamięć, koncentrację

obniżanie ciśnienia tętniczego

poprawa wzroku, m.in. u osób zagrożonych zaćmą lub jaskrą

zapobieganie cukrzycy

usuwanie toksyn z organizmu

łagodzenie podrażnień skóry, poprawianie jej kolorytu, nawilżanie i hamowanie procesu jej starzenia.


Jak widać, korzyści płynących z aronii jest naprawdę wiele. Świeże owoce mają niestety charakterystyczny, gorzkawo-kwaśny smak, który nie każdemu odpowiada. Z tego względu zaleca się spożywanie aronii w postaci soków czy przetworów. Na rynku dostępna jest również jako suplement diety w formie kapsułek.


zielonezdrowie : :